Peconic Barn

Category:  Residential
Year:  2014
Location:  Hamptons Bay, NY
Size:  1,500 sq ft

Designed in parallel to the Peconic House project, we were asked to create a guest house for the client, so that family had a home base during construction of the main house. Inspired by an actual barn structure the family had visited in Connecticut, this faux historic creation would be aesthetically counterpoint the modern, beach-inspired main house structure. As a matter of standard practice, we also set out to insure this would be a highly sustainable home in its own right.

The white oak, heavy timber structural components were completely milled and pre-fit offsite before being trucked to the site and assembled by a team of Vermont-based barn-builders in a matter of days. All structural assemblies and fasteners were made from custom-milled, solid wood elements assembled in the same manner it was done centuries ago. Reclaimed barn wood interior walls conceal high-tech super-insulated SIPs wall panels, clad on the outside by unfinished white cedar shingles which will naturally patina in the salted air of the Hamptons.

Successfully completed within the prescribed timeframe, the client’s family was able to spend an entire year in the Peconic Barn while the main house was under construction.

Photography by Michael Moran